Kisah Hidup

  

KALAU MAHU INSAF, ALLAH AKAN MEMBANTU

Kerana sudah berasa insaf, Rizal pergi kesebuah surau untuk mendengar ceramah agama. Ketika tabung derma di edarkan, dia dengan segera membuka dompetnya dan memasukkan RM2 ke dalam tabung derma itu.

Tiba-tiba, seorang pak cik yang duduk di belakangnya menepuk bahunya dan memberikannya duit sebanyak RM200 kepada Rizal. Rizal tersenyum. Dia mengambil duit itu dan memasukkan kedalam tabung derma itu juga. Rizal menoleh dan berasa kagum dengan kemurahan hati pak cik itu . Tidak berapa lama kemudian, pak cik dibelakang Rizal kembali menepuk bahunya dan Rizal mendengar bisikan dari pak cik itu "Encik, kata pak cik tersebut, duit RM200 itu sebenarnya terjatuh dari beg duit encik tadi".

Pengajarannya, kalau mahu insaf, maka insaflah dengan sebenar-benarnya. Daripada cerita tadi, Allah membantu Rizal untuk bertaubat di samping memberikan pahala sedekah yang besar kepadanya. Allah mahukan Rizal menyedekahkan sesuatu yang lebih berharga berikutan perasaannya yang mahukan keinsafan. Sesungguhnya, dalam sesuatu yang diberikan oleh Allah pasti ada hikmahnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan